ESOTERISM ACADEMY


What is a Buddha?

ESOTERISM STUDIES

ESOTERISM STUDIES
LIVE
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Translate

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ARTICLE

ARTICLE

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Ο ΘΕΪΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ


Ο Άνθρωπος (σαν Ύπαρξη) είναι κάτι πολύ Βαθύτερο, πολύ Ανώτερο, πολύ Περισσότερο, από όσο μπορεί να αντιληφθεί, να σκεφθεί, να αισθανθεί, να διαπιστώσει εξωτερικά ο συνηθισμένος άνθρωπος (με την συνηθισμένη ατομική δυαδική συνείδηση).

Υπάρχουν Σοφοί (σε διάφορες Παραδόσεις) που από Βιωματική Εμπειρία (κι επειδή το Βίωσαν και το Επιβεβαίωσαν, οπότε μπορούν να πουν ότι είναι πραγματικό, αληθινό) ισχυρίζονται ότι Υπάρχει μόνο Μία Ουσία, Υπάρχει Μία Ψυχή, Μία Συνείδηση, Μία Πραγματικότητα, που Εκδηλώνεται σε Πολλά Πεδία Συνείδησης, στο Υπερκοσμικό, στο Παγκόσμιο, στο Ατομικό Πεδίο (που ξεδιπλώνεται στους Τρεις Κατώτερους Κόσμους, τον Νοητικό, τον Αστρικό και τον Αιθερικό-Υλικό Κόσμο). Αυτό είναι απλά ένας ισχυρισμός κι όσο κι αν προέρχεται από Μύστες της Εσωτερικής Πραγματικότητας, δεν παύει να μένει απλός ισχυρισμός για όλους όσους και για όσο δεν το βιώνουν.
Μένοντας στους ισχυρισμούς των Μυημένων Αυτό που Εκδηλώνεται σαν Ατομικότητα (σαν Παρούσα Συνείδηση Ύπαρξης του Καθενός) Είναι το Απόλυτο που «Εισέρχεται» στο Κοσμικό και  που από Παγκόσμιο Περιορίζεται στο Ατομικό το οποίο λειτουργεί μέσα από κάποιο κατώτερο φορέα (στο αντίστοιχο Πεδίο). Προκειμένου για τον Ενσαρκωμένο Άνθρωπο, ο Αληθινός Άνθρωπος (σαν Ολική Ύπαρξη) Είναι το Απόλυτο, Παγκόσμιο, Ατομικό που χρησιμοποιεί την νοητική δύναμη στον περιφερικό εγκέφαλο, την αισθητική δύναμη μέσα στο νευρικό σύστημα και την ζωτικότητα μέσα στον συγκεκριμένο υλικό φορέα του (και μέσω του φορέα στον υλικό κόσμο). Έτσι ο Άνθρωπος (που «αισθάνεται» περιορισμένος) έχει ήδη ένα Ουσιαστικό, Πνευματικό και Αντικειμενικό Αντιληπτικό Υπόβαθρο που Υποστηρίζουν την Παρούσα Συνείδηση στην Παρουσία της, στις δραστηριότητές της (διανοητική σύλληψη των συμβαινόντων και αίσθηση) και στις δράσεις της στον εξωτερικό κόσμο.
Οι Μυημένοι λένε ότι Αυτό το Ουσιαστικό και Πνευματικό Υπόβαθρο είναι Ασυνείδητα ενώ το Αντικειμενικό Αντιληπτικό Υπόβαθρο νοθεύεται («θολώνει») με την χρήση της Σκέψης, της Αίσθησης και της εξωτερικής εμπειρίας. Το Ασυνείδητο Υπόβαθρο όμως (στο Σύνολό του) Υποστηρίζει και «παρεμβαίνει ανεπαίσθητα» στην ζωή της Περιορισμένης Συνείδησης. Αυτό δεν είναι ένας απίθανος ισχυρισμός και μπορεί κάποιος με λογική να το κατανοήσει.
Οι Ψυχολόγοι του Βάθους (όπως ο Καρλ Γιούγκ) υποστηρίζουν ότι το Κύριο Σώμα της Ύπαρξης είναι Ασυνείδητο (το Ασυνείδητο, Ουσιαστικό, Παγκόσμιο και Ατομικό) κι ότι από τον Παγκόσμιο Ωκεανό του Ασυνειδήτου προβάλλει σαν «νησίδα» το Συνειδητό που αντιλαμβάνεται, σκέπτεται, αισθάνεται και δρα στο σώμα και μέσω του σώματος στον εξωτερικό κόσμο.
Αλλά ακόμα και εμπειρικά μπορεί κάποιος να διαπιστώσει την αλήθεια όλων αυτών που περιγράφονται, παρατηρώντας τον εαυτό του, την ζωή του, τον ημερονύκτιο κύκλο της ζωής του. Για πολλούς λόγους, και Εσωτερικούς και Εξωτερικούς (κοσμολογικούς, αστρονομικούς και τοπικούς) τα όντα στον πλανήτη γη ακολουθούν τον κύκλο του ημερονυκτίου (όπως ισχύει τοπικά). Από την Νύχτα του Ασυνειδήτου ό άνθρωπος έρχεται (στην παιδική ηλικία του) στην αντίληψη της ύπαρξής του, του εγώ και της ατομικής ζωής του, που διατηρεί σε όλη την ζωή του στην γη. Την ημέρα είναι σε εγρήγορση και κάθε νύχτα επιστρέφει σε Αυτό το Άγνωστο Ασυνείδητο για να αναδυθεί ξανά το επόμενο πρωί στην περιορισμένη καθημερινή συνείδησή του. Μήπως την Νύχτα της Ασυνείδητης Ύπαρξης και του Ύπνου (και του Θανάτου) παύουμε να υπάρχουμε; Όχι. Οποιαδήποτε στιγμή, προκειμένου για τον ύπνο, μπορούμε να διακόψουμε αυτή την συνειδησιακή ανάπαυλα και έτσι κι αλλιώς το επόμενο πρωί συνεχίζουμε σαν να μην υπήρξε καμία διακοπή, κανένα «κενό», στην ζωή μας.
Τι συμβαίνει πραγματικά στον Ύπνο; Απλά η Συνείδηση Επιστρέφει  την Νύχτα του Ύπνου στα Βαθύτερα Στρώματα της Ύπαρξης και το πρωί αναδύεται πάλι στον περιορισμένο συνειδητό άνθρωπο. Εισερχόμαστε ασυνείδητοι (ασυνείδητα) στο Βάθος της Ύπαρξης γιατί δεν γνωρίζουμε (δεν μάθαμε) πως να εισερχόμαστε συνειδητοί (συνειδητά). Προφανώς η κοινωνία, η οικογένεια και τα σχολεία μας εκπαιδεύουν για πιο σημαντικά κι ενδιαφέροντα πράγματα. Όσοι άνθρωποι Εισέρχονται Συνειδητά (μέσα από την Εσωτερική Πνευματική Κατανόηση και τον Αληθινό Φυσικό Διαλογισμό κι όχι τον ψευτοδιαλογισμό της δυαδικής συνείδησης, του εγώ), όσοι απελευθερώνονται από τους περιορισμούς της ατομικής ύπαρξης κι εισέρχονται στην Ελευθερία του Απείρου της Μη-Δυαδικής Συνείδησης στην αρχή, στην Παγκόσμια Συνείδηση στην συνέχεια και πέρα από το Κοσμικό στο Απόλυτο Αχανές τέλος, Βιώνουν και Κατανοούν το Βάθος της Ύπαρξης που είναι (το Μόνο) Πραγματικό, Ελεύθερο κι Αιώνιο. Ο συνηθισμένος άνθρωπος που έχει συγκεκριμένη ενέργεια (ποσό ενέργειας) να καταναλώσει στην συνειδητή ζωή του εισέρχεται αναγκαστικά (μετά από κούραση κι εξάντληση) στον ασυνείδητο ύπνο, στο Βάθος της Ύπαρξης, χωρίς να αντιλαμβάνεται,. Όσοι όμως έχουν Βιώσει την Ελευθερία έχουν μια Άλλη Αντίληψη του Βάθους της Ύπαρξης,
Τελικά, οι Πραγματικά Μυημένοι όταν αποσύρονται από την συνειδητή ζωή στον κόσμο αποσύρονται  σε Βαθύ Διαλογισμό, σε ένα άλλο είδος Συνειδητότητας που δεν έχει σχέση ούτε με τον ασυνείδητο ύπνο των ανθρώπων, ούτε με την συνειδητή εμπειρία του εξωτερικού κόσμου. Εισέρχονται στον Αιώνιο Χώρο και πιο Βαθιά στην Κοσμική Νύχτα που Υποστηρίζει τα Πάντα κι Εδώ Όπου δεν υπάρχει ούτε Αντίληψη, ούτε Χώρος, ούτε Χρόνος παρά μόνο η Ζωή που Ρέει στην Αιωνιότητα χωρίς να Αλλοιώνεται, στην Απόλυτη Κατάστασή της, Εδώ που οποιαδήποτε «Γνώση» της Κατάστασης έρχεται από Μέσα, Αυθόρμητα, Πηγαία και δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε, τίποτα «εξωτερικό»
Έτσι, όταν λέμε ότι ο Αληθινός Άνθρωπος είναι κάτι Βαθύτερο, Ανώτερο, Περισσότερο από την Παρούσα Συνείδηση που βρίσκεται σε αυτό το σώμα και αντιλαμβάνεται, σκέπτεται, αισθάνεται και δρα στο σώμα και στον κόσμο, μιλάμε για τον άνθρωπο που είμαστε, που είναι ο καθένας μας. Ο καθένας μπορεί, έχει την δυνατότητα και «οφείλει» (στον εαυτό του, στην φύση του) να αποκτήσει Εμπειρία του Βάθους της Ύπαρξής του, να Ελευθερωθεί, Βιώνοντας την Μη-Δυαδική Συνείδηση, να Βιώσει την Παγκόσμια Ουσία της Συνείδησης, την Καθαρότητα της Ύπαρξης, την Ζωή που Στηρίζει τα Πάντα.
Ο Άνθρωπος Είναι από την Φύση του Θεϊκός. Θεός, για Όσους Κατανοούν, Είναι το Βάθος της Ύπαρξής μας, το Βάθος που Είναι Κοινό για όλα τα όντα. Κι Αυτόν τον Θεό τον Βρίσκουμε Μέσα μας, τον Βιώνουμε Μέσα μας. Ο Θεός δεν είναι κάτι Εξωτερικό, κάτι Υπεράνω, κάτι Διαχωρισμένο από εμάς. Αν ήταν πραγματικά έτσι δεν θα είχαμε ποτέ καμία ελπίδα να «ενωθούμε» Μαζί Του. Αυτή είναι μια στρεβλή αντίληψη της περιορισμένης, ατομικής, δυαδικής, διαχωρισμένης συνείδησης. Ένας τέτοιος Θεός είναι προϊόν της ανθρώπινης φαντασίας κι είναι μονάχα ένα είδωλο της σκέψης. Προφανώς στις θρησκείες και στις εκκλησίες και στους ναούς σας διδάσκουν λάθος, λάθος πράγματα και λάθος συμπεριφορές και λάθος πράξεις.
Πως λοιπόν θα βρούμε το Βασίλειο του Θεού, τον Θεό, Μέσα μας όπως δίδασκε ο Μεγάλος Διδάσκαλος της Ερήμου των Εσσαίων; Μα δεν υπάρχει τίποτα άλλο πιο κοντινό και πιο αληθινό και πιο στέρεο από την Παρούσα Συνείδησή μας. Από Εδώ πρέπει να ξεκινήσουμε. Όπως κι αν αντιλαμβανόμαστε ή σκεπτόμαστε ή νομίζουμε, ή αισθανόμαστε ότι είμαστε, σαν άνθρωποι και σαν πολίτες του κόσμου και της κοινωνίας και σε όποιες καταστάσεις και συνθήκες  ζωής κι αν βρισκόμαστε, μπορούμε, αν το θέλουμε, να Βιώσουμε (Συνειδητά) το Βάθος της Ύπαρξής μας. Οι θρησκείες κι οι παραδόσεις κι οι διδασκαλίες λένε πολλά και έχουν γραφεί χιλιάδες βιβλία και κείμενα, αλλά συνήθως η αλήθεια δεν είναι καθαρή, είναι νοθευμένη με την φαντασία και το ψέμα (ασυνείδητο ή συνειδητό). Η Αλήθεια είναι σαν το Νερό που Πηγάζει Καθαρό από την Πηγή αλλά στην πορεία του βρωμίζεται από κάθε είδους σκουπίδια. Έτσι κι η Αλήθεια γίνεται «αλήθεια» και «ψέμα» και ψέμα στην ιστορία των ανθρώπων.
Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι τελείως απλά, όπως το να ζούμε, όπως το να αναπνέουμε, όπως το να κάνουμε κάτι ή να καθόμαστε ακίνητοι. Αγαπητοί, αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να γνωρίσουμε αυτό που είμαστε, να παρατηρήσουμε πως λειτουργούμε σαν όντα, να δούμε τις πραγματικές ανάγκες της ύπαρξης. Η Αληθινή Αυτογνωσία είναι να Γνωρίσουμε Εμάς τους Ίδιους στο Βάθος μας κι όχι απλά να καταγράφουμε τις εξωτερικές συμπεριφορές χωρίς να ξέρουμε καν από που πηγάζουν. Αυτό δεν είναι Αυτογνωσία, είναι μελέτη της άγνοιας και της ανοησίας μας. Το Σημαντικό λοιπόν, το Πολύτιμο, είναι η Αυτογνωσία, να γνωρίσουμε Εμάς τους Ίδιους. Θέλουμε να κάνουμε αυτό το «.αξίδι» της Αυτογνωσίας, να δούμε τι είμαστε, πως λειτουργούμε και τι μπορούμε να νοιώσουμε στο Βάθος, στα Εσώψυχα, στα Τρίσβαθα της Ψυχής μας, της Μίας Ψυχής που Είμαστε Όλοι. Όσοι θέλουν (αν το θέλουν) μπορούν απλά να το δουν να συμβαίνει μέσα τους. Το «Ταξίδι» αρχίζει. Χαλαρώστε. Αφεθείτε στην «θέα».

(συνέχεια)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

THE TREE OF LIFE, KNOWLEDGE AND SELF-KNOWLEDGE

THE TREE OF LIFE, KNOWLEDGE AND SELF-KNOWLEDGE
The Secret Unlocking of Spiritual Awakening
The Secret Unlocking of Spiritual Awakening

A SYMBOL is not simply what it depicts in a direct view. The "Deciphering" of the Symbol Reveals its Inherent Dynamism, reveals various aspects of the Symbol, various phases, leading to the evolution of Consciousness towards Integral Understanding.
In the TREE OF LIFE where the God-Man is Depicted, there exist (and are revealed to whoever has the "Key") the Various Phases of the Inner Evolution of Consciousness:
1. GODMAN (God-Man)
2. AWARENESS
3. ENLIGHTENMENT
4. AWAKENING
So it is the Symbol, at the same time, the Understanding of Reality, the Way of Life and the Completion of Being.


 Το Μυστικό Ξεκλείδωμα της Πνευματικής Αφύπνισης

Ένα ΣΥΜΒΟΛΟ δεν είναι απλά αυτό που απεικονίζει σε μια άμεση θέαση. Η «Αποκρυπτογράφηση» του Συμβόλου Αποκαλύπτει τον Ενυπάρχοντα Δυναμισμό του, φανερώνει διάφορες όψεις του Συμβόλου, διάφορες φάσεις, που οδηγούν στην εξέλιξη της Συνείδησης προς την Ολοκληρωτική Κατανόηση.
Στο ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ όπου Απεικονίζεται ο Θεός-Άνθρωπος ενυπάρχουν (κι αποκαλύπτονται σε όποιον έχει το «Κλειδί») οι Διάφορες Φάσεις της Εσωτερικής Εξέλιξης της Συνείδησης:
1. GODMAN (Θεός-Άνθρωπος)
2. AWARENESS (Εγρήγορση)
3. ENLIGHTENMENT (Διαφώτιση)
4. AWAKENING (Αφύπνιση)
Αποτελεί λοιπόν το Σύμβολο, ταυτόχρονα, την Κατανόηση της Πραγματικότητας, την Οδό της Ζωής και την Ολοκλήρωση του Όντος.

 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Haiku

Haiku
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

True Meditation

True Meditation
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Short Ethical Stories

Short Ethical Stories
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

COPYRIGHT

Copyright © Esoterism Academy 2010-2023. All Rights Reserved .

Intellectual property rights


The entire content of our website, including, but not limited to, texts, news, graphics, photographs, diagrams, illustrations, services provided and generally any kind of files, is subject to intellectual property (copyright) and is governed by the national and international provisions on Intellectual Property, with the exception of the expressly recognized rights of third parties.
Therefore, it is expressly prohibited to reproduce, republish, copy, store, sell, transmit, distribute, publish, perform, "download", translate, modify in any way, in part or in summary, without the express prior written consent of the Foundation. It is known that in case the Foundation consents, the applicant is obliged to explicitly refer via links (hyperlinks) to the relevant content of the Foundation's website. This obligation of the applicant exists even if it is not explicitly stated in the written consent of the Foundation.
Exceptionally, it is permitted to individually store and copy parts of the content on a simple personal computer for strictly personal use (private study or research, educational purposes), without the intention of commercial or other exploitation and always under the condition of indicating the source of its origin, without this in any way implies a grant of intellectual property rights.
It is also permitted to republish material for purposes of promoting the events and activities of the Foundation, provided that the source is mentioned and that no intellectual property rights are infringed, no trademarks are modified, altered or deleted.
Everything else that is included on the electronic pages of our website and constitutes registered trademarks and intellectual property products of third parties is their own sphere of responsibility and has nothing to do with the website of the Foundation.

Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας

Το σύνολο του περιεχομένου του Δικτυακού μας τόπου, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, των κειμένων, ειδήσεων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδιαγραμμάτων, απεικονίσεων, παρεχόμενων υπηρεσιών και γενικά κάθε είδους αρχείων, αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright) και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με εξαίρεση τα ρητώς αναγνωρισμένα δικαιώματα τρίτων.

Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «λήψη» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά η περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του Ιδρύματος. Γίνεται γνωστό ότι σε περίπτωση κατά την οποία το Ίδρυμα συναινέσει, ο αιτών υποχρεούται για την ρητή παραπομπή μέσω συνδέσμων (hyperlinks) στο σχετικό περιεχόμενο του Δικτυακού τόπου του Ιδρύματος. Η υποχρέωση αυτή του αιτούντος υφίσταται ακόμα και αν δεν αναγραφεί ρητά στην έγγραφη συναίνεση του Ιδρύματος.

Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεμονωμένη αποθήκευση και αντιγραφή τμημάτων του περιεχομένου σε απλό προσωπικό υπολογιστή για αυστηρά προσωπική χρήση (ιδιωτική μελέτη ή έρευνα, εκπαιδευτικούς σκοπούς), χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του, χωρίς αυτό να σημαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο παραχώρηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Επίσης, επιτρέπεται η αναδημοσίευση υλικού για λόγους προβολής των γεγονότων και δραστηριοτήτων του Ιδρύματος, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή και δεν θα θίγονται δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν θα τροποποιούνται, αλλοιώνονται ή διαγράφονται εμπορικά σήματα.

Ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στις ηλεκτρονικές σελίδες του Δικτυακού μας τόπου και αποτελεί κατοχυρωμένα σήματα και προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων ανάγεται στη δική τους σφαίρα ευθύνης και ουδόλως έχει να κάνει με τον Δικτυακό τόπο του Ιδρύματος.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~