ESOTERISM ACADEMY


What is a Buddha?

ESOTERISM STUDIES

ESOTERISM STUDIES
LIVE
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Translate

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ARTICLE

ARTICLE

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Ο ΒΟΥΔΑΣ / Η ΒΟΥΔΙΚΗ ΦΥΣΗ, ΤΟ ΣΑΜΣΑΡΑ



Αντί Προλόγου
Προοίμιο
"Υπάρχει, ω αδελφοί, μία σφαίρα ζωής όπου δεν υπάρχει ούτε γη, ούτε νερό, ούτε φωτιά, ούτε αέρας, ούτε η σφαίρα του ατέλειωτου χώρου, ούτε καν η σφαίρα της συνείδησης. Εκεί που σας λέω δεν υπάρχει πραγματικά ούτε αυτός εδώ ο κόσμος, ούτε ο άλλος κόσμος, ούτε η σφαίρα του απείρου διαστήματος, ούτε η σφαίρα της άπειρης συνείδησης, ούτε η σφαίρα της ανυπαρξίας του οτιδήποτε, ούτε η σφαίρα όπου δεν υπάρχει ούτε αντίληψη, ούτε μη αντίληψη. Μια τέτοια κατάσταση , ω αδελφοί, εγώ θα την περιέγραφα έτσι: ούτε να έρχεσαι, ούτε να πηγαίνεις, ούτε να στέκεσαι, ούτε να γυρίζεις πίσω, ούτε να κατεβαίνεις, μα ούτε και να ανεβαίνεις. Είναι κάτι σαν μη γεννημένο, μη γινόμενο, μη δημιουργημένο, μη συνθεμένο: είναι το τέλος της οδύνης" ( Ουντάνα, VIII, I, 1ος αιώνας π.Χ.).
...
1. Εισαγωγή
2. Η Βουδική Φύση, Ποιος ήταν και Τι ήταν πραγματικά  ο Βούδας
Η Βουδική Μεταφυσική
Η Βουδική Οντολογία

Το Σαμσάρα (το Όραμα των Κόσμων)

Είπαμε πολλές φορές, ξανά και ξανά, ότι η Πραγματικότητα Είναι Μία, Μια Μοναδική Οντολογική Βάση που Στηρίζει όλες τις Καταστάσεις της Ύπαρξης, όλα τα Φαινόμενα. Όλα αυτά που «δημιουργούνται», σαν Δραστηριότητες της Βάσης, λειτουργούν σε ένα «δευτερογενές επίπεδο («δραστηριότητας») που δεν επηρεάζει την Σταθερότητα, την Αιωνιότητα, το «Χωρίς Ιδιότητες» Υπόβαθρο. Για τον Βούδα, για όποιον βιώνει την Πραγματικότητα, όλα αυτά δεν είναι «εμπόδιο» ούτε προκαλούν κάποιο ουσιαστικό «διαχωρισμό».

Όταν η Συνείδηση «παραβλέπει» την Μία Βάση επικεντρώνεται στην Δραστηριότητα, στο Φαινόμενο. Τότε δεν έχει μια Φυσική Αίσθηση της Πραγματικότητας (Ανεπηρέαστη) αλλά «απορροφάται»  στην Δραστηριότητα, στο Φαινόμενο. Η Πραγματικότητα γίνεται Αντιληπτή (Τώρα) σαν Χώρος. Η Συνείδηση έχει «περάσει» από την Ελεύθερη Αίσθηση στην Αντίληψη του Χώρου, στην Ύπαρξη Εντός του Χώρου. Έχει «εγκλωβιστεί» στην Ίδια της την Αντίληψη την Οποία Συλλαμβάνει σαν Χώρο Ύπαρξης και Ζωής. Αυτό είναι το Σαμσάρα. Σε μια τέτοια «Συνείδηση» η Πρώτη Αντίληψη που Αναδύεται είναι ακριβώς η «Αντίληψη της Πραγματικότητας», σαν Ενιαίου Χώρου Χωρίς Ιδιότητες. Αυτό είναι το Νταρμαντάτου, το Αλάγια Βιτζνάνα στην Απόλυτη Μορφή του, στην Καθαρή Μορφή του.

Η «Συνείδηση»  συλλαμβάνει την Πραγματικότητα σαν Χώρο, Χώρο Ύπαρξης. Όσο επικεντρώνεται σε αυτή την Αίσθηση του Χώρου τόσο «διαφοροποιείται» η «Σχέση» της με τον Χώρο. Έχει παρατηρηθεί από όλους αυτούς που Βιώνουν τις Υπερβατικές Καταστάσεις της Ύπαρξης ότι ο Χώρος γίνεται αντιληπτός ανάλογα με την «Κατάσταση της Συνείδησης» με διαφόρους τρόπους που «περιγράφονται» σαν η «Κατάσταση Χωρίς Μορφή», σαν « Τέσσερις Ουρανοί Χωρίς Μορφή». Το Αρούπαβακάρα  (η «Περιοχή Χωρίς Μορφή») διαιρείται σε Τέσσερις Ουρανούς, καταστάσεις που είναι (απαριθμώντας από τον ανώτερο προς τον κατώτερο): 1) Ναϊβασάμτζνα Σαμγκνιαγιάτανα (περιοχή όπου δεν υπάρχει ούτε αντίληψη ούτε μη-αντίληψη και που στην πραγματικότητα υπερβαίνει το Αρούπαβακάρα και απλώνεται στο Απόλυτο). 2) Ακιντσανιαγιάτανα (περιοχή όπου η συνείδηση υπάρχει μέσα στην ανυπαρξία του οτιδήποτε). 3) Βιγκιαναναντιαγιάτανα (περιοχή όπου η συνείδηση υπάρχει στην άπειρη κατάσταση της συνείδησης). 4) Ακασαναντιαγιάτανα (περιοχή όπου η συνείδηση υπάρχει στο άπειρο διάστημα). Αυτή η «Περιοχή» είναι η Περιοχή του Βιτζνάνα που από την «Απόλυτη Κενότητα» «διαφοροποιείται» σε «Παγκόσμια Ενότητα» (ή σε «Παγκόσμια Συνείδηση της Ενότητας»). Έτσι το Βιτζνάνα γίνεται αντιληπτό όχι μόνο στην Απόλυτη Μορφή του (στην Καθαρή Μορφή του) που «Ταυτίζεται» με το Απόλυτο αλλά και στην Σχετική Μορφή του όπου λειτουργεί σαν Υπαρξιακή Βάση, σαν «Αποθήκη» των Πάντων.

Αυτή η Ανώτερη Περιοχή, της Υπερβατικής Συνείδησης είναι στην μετέπειτα Βουδιστική Παράδοση το Σαμπχόγκα Κάγια. Στην Θιβετανική Παράδοση υπάρχει μια αντιστοιχία ανάμεσα στις Διάφορες Περιοχές του Σαμπχόγκα Κάγια και στις Υπερβατικές Καταστάσεις της Συνείδησης, στις Πέντε Υπερβατικές Σοφίες. Οι Πέντε Σοφίες είναι: 1) Η Σοφία της Αντίληψης της Κενότητας (το Νταρμαντάτου,το Αλάγια Βιτζνάνα στην Καθαρή Μορφή του). 2) Η Σοφία που Αντανακλά σαν Καθρέφτης την Πραγματικότητα (το Ναϊβασάμτζνα Σαμγκνιαγιάτανα). 3) Η Σοφία της Ισότητας (το Ακιντσανιαγιάτανα. 4) Η Σοφία που «Διακρίνει» (το Βιγκιαναναντιαγιάτανα. 5) Η Σοφία της Παγκόσμιας Ενότητας (το Ακασαναντιαγιάτανα). Υπάρχει, στην Θιβετανική Παράδοση, μια «Θετική Αντίληψη» όλων αυτών των καταστάσεων (είναι το Σαμπχόγκα Κάγια) και μια «Αρνητική Αντίληψη» (το Μανομάγια Κάγια για το οποίο θα μιλήσουμε πιο κάτω). Επίσης οι Θιβετανοί Δάσκαλοι συνδέεουν αυτές τις Καταστάσεις με διάφορες «Θεότητες» (είναι οι «Ειρηνικές Θεότητες» κι οι «Δαιμονικές Θεότητες» που περιγράφονται στο «Μπάρντο Τοντόλ»,  στην «Θιβετανική Βίβλο των Νεκρών»). Στην πραγματικότητα πρόκειται για σύμβολα των Αντικειμενικών Καταστάσεων της «Συνείδησης» της συνείδησής μας κι όχι για οντότητες ή προσωπικότητες. Αυτό σημαίνει ότι ο διαλογιζόμενος που διαλογίζεται ή «φαντάζεται» τις «Θεότητες», που αποτυπώνονται στις Θιβετανικές Μαντάλες, στην πραγματικότητα βιώνει τις Αντικειμενικές Καταστάσεις της «Συνείδησης», της Δικής του Συνείδησης, δεν «απευθύνεται σε κάποιο εξωτερικό «αντικείμενο».

Όταν η «Συνείδηση», έχοντας «υποχωρήσει» στον Χώρο περιορίζεται τοπικά δημιουργείται μια ατομική αντίληψη ύπαρξης και η «Συνείδηση» βιώνει την δυαδικότητα. Η λειτουργία της χωριστικότητας και η εμπειρία της δυαδικότητας είναι ουσιαστικά η λειτουργία του Μάνας. Στην θρησκευτική ορολογία αυτό είναι το Μανομάγια. Είναι, σαν Κατάσταση της «Συνείδησης», η Κατώτερη Περιοχή με Μορφή (το «Ρουπαβακάρα»), που «χωρίζεται», ανάλογα με την «Κατάσταση της Συνείδησης», σε «νοητικούς ουρανούς». Εδώ τοποθετεί η Θιβετανική Παράδοση  τις «Οργισμένες Θεότητες» που περιγράφονται στο «Μπάρντο Τοντόλ».

Τα Ατομικοποιημένα Όντα εκδηλώνονται στον Κατώτερο Κόσμο (το «Καμαβακάρα») που περιλαμβάνει τα ανώτερα εσωτερικά αστρικά πεδία και τον εξωτερικό κατώτερο κόσμο. Το Κάμαβακάρα, σύμφωνα με την Παράδοση, διαιρείται σε Τρεις Περιοχές, τον Ουρανό, την γη και τον κάτω κόσμο. Ο Ουρανός είναι ο κόσμος των ντέβας. Η γη είναι ο κόσμος των ανθρώπων, των ασούρας (δαίμονες), των πρέτας (φαντάσματα) και των ζώων. Ο κάτω κόσμος είναι ο κόσμος των κολασμένων. Αυτοί είναι οι «έξη κόσμοι» που αναπαριστώνται στον «Τροχό της ύπαρξης», που αναπαράγει αιώνες τώρα η βουδιστική τέχνη. Εδώ, στο «Καμαβακάρα», το σώμα εκδήλωσης των όντων ονομάζεται «Νιρμάνα Κάγια» στην θρησκευτική ορολογία.

Στην πραγματικότητα όλα αυτά που περιγράφουμε είναι Καταστάσεις της «Συνείδησης» κι εκδηλώνονται στον Ίδιο Χώρο αλλά τα όντα διαμορφώνουν, ανάλογα με την «Κατάσταση της Συνείδησής» τους, ιδιαίτερο φορέα εκδήλωσης, ιδιαίτερα σώματα κι «όργανα αίσθησης» και «βλέπουν» τους κόσμους «διαχωρισμένους». Βιώνοντας στους κατώτερους κόσμους την ατομικότητα και την πολλαπλότητα, τον διαχωρισμό και την δυαδικότητα, έχουν μονάχα μια «διέξοδο». Να απεμπλακούν από όλη αυτή την εξωτερική δραστηριότητα (το «Σαμσάρα») να στραφούν Μέσα τους, να Βιώσουν Μέσα τους το Βάθος της Ύπαρξης που Είναι Ένα, Κοινό για Όλους κι Όλα, για το Κάθε Τι, να Βιώσουν την Μοναδική Φύση που Βρίσκεται στην Βάση του Παντός, την Αληθινή Βουδική Φύση τους. Με άλλα λόγια να αποταυτιστούν από την «αντίληψή» τους, να βγουν έξω από το αντιληπτικό όνειρο που βιώνουν σαν ξεχωριστή δημιουργία και ξεχωριστούς κόσμους, στην Μια Μοναδική Πραγματικότητα, το Ασαμσκρίτα.

Η Βουδική Ανθρωπολογία
Ποιος ήταν ο Βούδας
Το Περιεχόμενο της Βουδικής Αφύπνισης
Η Αληθινή Διδασκαλία
Όψεις της Διδασκαλίας (Η Αληθινή Διδασκαλία, Σαμμαπάττι, Ντυάνα, Οι Τέσσερις Ευγενείς Αλήθειες)
3. Η Βουδική Αντίληψη της Μιας Πραγματικότητας
Φώτιση και άγνοια
Η άμεση προσέγγιση της Αλήθειας, η διδασκαλία της μη-ύπαρξης
Η έμμεση προσέγγιση της Αλήθειας, η Πρακτική του Διαλογισμού, η Εξωτερική Διδασκαλία
Το Ξέπεσμα της «Διδασκαλίας»
4. Ο Βουδικός (Βουδιστικός) Διαλογισμός
Τι είναι Διαλογισμός
Αληθινός Διαλογισμός, και Διαλογιστική δραστηριότητα
Τα Σαμμαπάτι
Τα Ντυάνα
Η εξωτερική διδασκαλία
5. Η Αληθινή Επίτευξη
Η επίτευξη χωρίς «επίτευξη»
6. Η Μη-Δυαδική Πραγματικότητα (Πέρα από το Σαμσάρα)
Το Ασαμσκρίτα
7. Επιλεγόμενα

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

THE TREE OF LIFE, KNOWLEDGE AND SELF-KNOWLEDGE

THE TREE OF LIFE, KNOWLEDGE AND SELF-KNOWLEDGE
The Secret Unlocking of Spiritual Awakening
The Secret Unlocking of Spiritual Awakening

A SYMBOL is not simply what it depicts in a direct view. The "Deciphering" of the Symbol Reveals its Inherent Dynamism, reveals various aspects of the Symbol, various phases, leading to the evolution of Consciousness towards Integral Understanding.
In the TREE OF LIFE where the God-Man is Depicted, there exist (and are revealed to whoever has the "Key") the Various Phases of the Inner Evolution of Consciousness:
1. GODMAN (God-Man)
2. AWARENESS
3. ENLIGHTENMENT
4. AWAKENING
So it is the Symbol, at the same time, the Understanding of Reality, the Way of Life and the Completion of Being.


 Το Μυστικό Ξεκλείδωμα της Πνευματικής Αφύπνισης

Ένα ΣΥΜΒΟΛΟ δεν είναι απλά αυτό που απεικονίζει σε μια άμεση θέαση. Η «Αποκρυπτογράφηση» του Συμβόλου Αποκαλύπτει τον Ενυπάρχοντα Δυναμισμό του, φανερώνει διάφορες όψεις του Συμβόλου, διάφορες φάσεις, που οδηγούν στην εξέλιξη της Συνείδησης προς την Ολοκληρωτική Κατανόηση.
Στο ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ όπου Απεικονίζεται ο Θεός-Άνθρωπος ενυπάρχουν (κι αποκαλύπτονται σε όποιον έχει το «Κλειδί») οι Διάφορες Φάσεις της Εσωτερικής Εξέλιξης της Συνείδησης:
1. GODMAN (Θεός-Άνθρωπος)
2. AWARENESS (Εγρήγορση)
3. ENLIGHTENMENT (Διαφώτιση)
4. AWAKENING (Αφύπνιση)
Αποτελεί λοιπόν το Σύμβολο, ταυτόχρονα, την Κατανόηση της Πραγματικότητας, την Οδό της Ζωής και την Ολοκλήρωση του Όντος.

 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Haiku

Haiku
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

True Meditation

True Meditation
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Short Ethical Stories

Short Ethical Stories
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

COPYRIGHT

Copyright © Esoterism Academy 2010-2023. All Rights Reserved .

Intellectual property rights


The entire content of our website, including, but not limited to, texts, news, graphics, photographs, diagrams, illustrations, services provided and generally any kind of files, is subject to intellectual property (copyright) and is governed by the national and international provisions on Intellectual Property, with the exception of the expressly recognized rights of third parties.
Therefore, it is expressly prohibited to reproduce, republish, copy, store, sell, transmit, distribute, publish, perform, "download", translate, modify in any way, in part or in summary, without the express prior written consent of the Foundation. It is known that in case the Foundation consents, the applicant is obliged to explicitly refer via links (hyperlinks) to the relevant content of the Foundation's website. This obligation of the applicant exists even if it is not explicitly stated in the written consent of the Foundation.
Exceptionally, it is permitted to individually store and copy parts of the content on a simple personal computer for strictly personal use (private study or research, educational purposes), without the intention of commercial or other exploitation and always under the condition of indicating the source of its origin, without this in any way implies a grant of intellectual property rights.
It is also permitted to republish material for purposes of promoting the events and activities of the Foundation, provided that the source is mentioned and that no intellectual property rights are infringed, no trademarks are modified, altered or deleted.
Everything else that is included on the electronic pages of our website and constitutes registered trademarks and intellectual property products of third parties is their own sphere of responsibility and has nothing to do with the website of the Foundation.

Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας

Το σύνολο του περιεχομένου του Δικτυακού μας τόπου, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, των κειμένων, ειδήσεων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδιαγραμμάτων, απεικονίσεων, παρεχόμενων υπηρεσιών και γενικά κάθε είδους αρχείων, αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright) και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με εξαίρεση τα ρητώς αναγνωρισμένα δικαιώματα τρίτων.

Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «λήψη» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά η περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του Ιδρύματος. Γίνεται γνωστό ότι σε περίπτωση κατά την οποία το Ίδρυμα συναινέσει, ο αιτών υποχρεούται για την ρητή παραπομπή μέσω συνδέσμων (hyperlinks) στο σχετικό περιεχόμενο του Δικτυακού τόπου του Ιδρύματος. Η υποχρέωση αυτή του αιτούντος υφίσταται ακόμα και αν δεν αναγραφεί ρητά στην έγγραφη συναίνεση του Ιδρύματος.

Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεμονωμένη αποθήκευση και αντιγραφή τμημάτων του περιεχομένου σε απλό προσωπικό υπολογιστή για αυστηρά προσωπική χρήση (ιδιωτική μελέτη ή έρευνα, εκπαιδευτικούς σκοπούς), χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του, χωρίς αυτό να σημαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο παραχώρηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Επίσης, επιτρέπεται η αναδημοσίευση υλικού για λόγους προβολής των γεγονότων και δραστηριοτήτων του Ιδρύματος, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται η πηγή και δεν θα θίγονται δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν θα τροποποιούνται, αλλοιώνονται ή διαγράφονται εμπορικά σήματα.

Ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στις ηλεκτρονικές σελίδες του Δικτυακού μας τόπου και αποτελεί κατοχυρωμένα σήματα και προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων ανάγεται στη δική τους σφαίρα ευθύνης και ουδόλως έχει να κάνει με τον Δικτυακό τόπο του Ιδρύματος.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~