ESOTERISM ACADEMY
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SELECT YOUR LANGUAGE

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΑΣ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΑΣ

Κυριακή, 5 Μαΐου 2019

ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ


1. Η Ακτή της Πραγματικότητας

Όλα όσα ζουν οι άνθρωποι στον εξωτερικό κόσμο είναι ένα όνειρο, ένα ψέμα. Και χιλιάδες χρόνια να ζήσουν, χιλιάδες ζωές, πάλι ψέμα θα είναι.
Δεν έχει σημασία αν είσαι ο Πρίγκηπας του Ολύμπου, ή ο Πρίγκηπας των  Ιμαλαΐων, ο Άνθρωπος από την Ναζαρέτ, ή ένας απλός άνθρωπος χαμένος μέσα στο όνειρο. Έτσι κι αλλιώς όλα όνειρο είναι.
Αυτό που έχει σημασία είναι να διασχίσεις την Θάλασσα του Ονείρου με βάρκα το ίδιο το ψέμα. Δεν έχεις άλλη επιλογή. Αρκεί να μην λησμονείς ποτέ την Βαθύτερη Επιθυμία της Καρδιάς σου, την Αλήθεια και να μην χάνεις ποτέ τον Στόχο σου που είναι να Φτάσεις στην Ακτή της Πραγματικότητας.
Δεν έχει σημασία πόσο χρόνο θα ξοδέψεις. Έτσι κι αλλιώς ο χρόνος είναι μια αυταπάτη. Μονάχα η Αιωνιότητα Είναι Αληθινή.
Να Γνωρίζεις, κι ας μην μπορείς να το κατανοήσεις ακόμα, πως στην Χώρα της Αλήθειας δεν εισχωρεί το ψέμα, ούτε ο χρόνος, ούτε ο θάνατος. Εδώ Όλα Είναι Ένα, Όλα Είναι Αγάπη, Όλα Είναι Ειρηνικά. Εδώ η Αιωνιότητα Κυλάει χωρίς Ανησυχίες.


2. Φαινόμενα χωρίς ουσία

Όλοι οι Μεγάλοι Σοφοί, κι ο Ορφέας κι ο Λάο Τσε κι ο Σιντάρτα κι ο Σανκάρα, κι ο Ιησούς κι ο Μωάμεθ, έχουν πει πως «όλα δημιουργήθηκαν από το μηδέν», δεν είναι μετασχηματισμοί κάποιας ουσίας, μήτε έχουν δική τους ουσία. Είναι μονάχα φαινόμενα στο απέραντο φόντο του μηδενός, που συγκρατούνται από τους δικούς τους νόμους και θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται έτσι, σαν φαινόμενα.
Πραγματικά, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο από το να Παρατηρείς Ήσυχα όλα όσα γίνονται. Το να ταυτίζεσαι με όλα αυτά, να επιθυμείς, να επιδιώκεις να είσαι κάτι, να προσπαθείς να κρατηθείς στην φαινομενική ύπαρξη, είναι μια μάταιη προσπάθεια. Όλα αυτά διαρκούν όσο τα τροφοδοτείς. Κι όταν τα εγκαταλείπεις σβήνουν στο τίποτα.
Όλα αυτά δεν είναι παρά ένα σχήμα στον αέρα, πνοή που φεύγει. Κι έρχεται η ώρα – για άλλους ήρθε, για άλλους θα έρθει – που όλα διαλύονται στο Φως της Κατανόησης, όπως διαλύεται η πρωινή ομίχλη στο λαμπερό φως του Ήλιου.
Κι όταν όλα σβήνουν στο Αιώνιο Τώρα, μονάχα η Απεραντοσύνη Απλώνεται Παντού, Γαλήνια κι Ευτυχισμένη. Μια Παρουσία Πάνω και Πέρα από το τίποτα. Η Αληθινή Ύπαρξη, Μόνη Μέσα στον Εαυτό Της, Χωρίς Όρια.
Τι είναι όλο αυτό το Όνειρο; Κι η Δημιουργία κι οι κόσμοι, κι οι γαλαξίες κι η γη και τα επτά δισεκατομμύρια συνειδήσεις φυλακισμένες μέσα σε υλικά σώματα; Και η ζωή, ο πολιτισμός, οι επιθυμίες, οι αγωνίες, οι προσπάθειες, οι επιτυχίες κι οι αποτυχίες, η ψεύτικη ευτυχία κι η αληθινή δυστυχία; Τι είναι όλα αυτά; Όλα γεννήματα της άγνοιας και του πάθους, ένα όνειρο μόνο, τίποτα άλλο.


3. Κάπου Αλλού Είναι ο Θεός

Μπορείτε να Δείτε πουθενά τον Θεό; Μπορείτε να τον Ακούσετε με τα αυτιά σας; Μπορείτε να τον Αγγίξετε με τα χέρια σας; Όλα αυτά που βλέπουμε, ακούμε, αγγίζουμε, ανήκουν στον κόσμο των φαινομένων. Κι όσες πληροφορίες παίρνουμε μέσα από τις αισθήσεις ανήκουν στον χώρο των σκιών.
Άραγε, μπορείτε με την σκέψη να Βρείτε τον Θεό; Ό,τι σκεφτείτε είναι σκέψη. Κι η Ιδέα του Θεού δεν είναι ο Ζωντανός Θεός, είναι σκέψη. Κι η Προσευχή στην Ιδέα του Θεού δεν είναι επικοινωνία με τον Ζωντανό Θεό αλλά τυφλή κι αδιέξοδη «επικοινωνία» με ένα είδωλο της σκέψης μας.
Τότε; Τότε, Κάτι Άλλο Είναι ο Θεός. Κάπου Αλλού Είναι ο Θεός. Κάπως Αλλιώς Πρέπει να Βρούμε τον Θεό. Με την Ζωντανή Εμπειρία που είναι πέρα από τις αισθήσεις, πέρα κι από την σκέψη.
Ο Θεός Είναι Μέσα μας. Μέσα μας. Πέρα από τις δραστηριότητες των αισθήσεων, πέρα από τις περιπλανήσεις της σκέψης στους κόσμους της φαντασίας, πέρα από όλα, Απλώνεται ο Πραγματικός Χώρος της Αληθινής Παρουσίας. Εδώ, Τώρα, Βρίσκεται η Απέραντη Χώρα της Ελευθερίας, της Αλήθειας, της Αιωνιότητας.
Και δεν χρειάζεται να βρούμε δρόμο για να Φτάσουμε εδώ. Μήτε χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια. Είμαστε Ήδη Εγκατεστημένοι στην Αληθινή Ουσία, που είναι πέρα από εξωτερικές δραστηριότητες, πέρα από εξωτερικά φαινόμενα. Σσσσς! Ησυχία! Νοιώστε Το! Εδώ, Τώρα! Μέσα στην Απόλυτη Ακινησία της δραστηριότητας! Στην Κόψη της Στιγμής! Η Ζωή! Η Αληθινή Ζωή! Η Πηγή από Όπου Ξεχειλίζουν τα Πάντα! Η Αλήθεια, η Ενότητα, η Αγάπη!


4. Ο Αληθινός Δρόμος

Όλοι οι Δρόμοι προς την Αλήθεια είναι κατασκευές των ανθρώπων.
Κι όποιο Δρόμο κι αν ακολουθήσεις στο τέλος αναγκάζεσαι να εγκαταλείψεις τις αυταπάτες σου και να Αντικρύσεις την Πραγματικότητα Κατάματα
Η Τελική Αποκάλυψη είναι ότι η Πραγματικότητα Είναι Εδώ, Τώρα. Και την Αντιλαμβάνεσαι Πλήρως όταν βιώνεις άμεσα αυτό που συμβαίνει, όταν δεν παρεμβάλλεται η σκέψη κι οι αυταπάτες που η σκέψη δημιουργεί.
Αυτή ακριβώς η Συνειδητοποίηση είναι η Άπυλη Πύλη που σε βγάζει έξω από την δραστηριότητα της σκέψης, έξω από τον κόσμο της φαντασίας, έξω από τον χρόνο, στο Αιώνιο Τώρα, στον Απέραντο Χώρο της Πραγματικότητας.
Αυτό που Χρειάζεται είναι να Δεις, Εδώ, Τώρα, Άμεσα. Αν Βλέπεις, Βλέπεις την Πραγματικότητα. Βλέπεις Που είσαι, Βλέπεις Τι κάνεις, Βλέπεις Που μπορείς να πας. Είσαι Ελεύθερος να Ζήσεις Όπου θέλεις. Στον κόσμο ή πέρα από τον κόσμο, στην Απεραντοσύνη της Αιωνιότητας.


5.Ο Αληθινός Διαλογισμός

Ο Αληθινός Διαλογισμός στον οποίο αναφέρονται όλοι αυτοί που έχουν Εμπειρία της Πραγματικότητας, χρησιμοποιώντας διάφορες ονομασίες, δεν είναι κάποια δραστηριότητα αλλά Άμεση Βίωση της Ζωής. Χαρακτηρίζεται σαν Εμπειρία πέρα από την σκέψη, απουσία σκέψης, σιωπή της σκέψης…
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει να μένουμε στην Φυσική Κατάσταση της Αντίληψης, στην Ομαλή Ροή της Αντίληψης χωρίς «πρόσθετες» διακυμάνσεις, που μπορεί να προέρχονται από «μνήμες», γνώσεις, εμπειρίες, σχολιασμό ή κράτημα σε κάτι;
Όλη αυτή η πρόσθετη δραστηριότητα μας ρίχνει στην σκέψη, στον γραμμικό χρόνο της σκέψης, στον εικονικό κόσμο που φτιάχνει η σκέψη.
Η Φυσική Εξέλιξη της Αντίληψης είναι μια Συνεχής Ροή χωρίς «κράτημα» πουθενά, χωρίς διακυμάνσεις, που αποκαλύπτει την Πραγματικότητα όπως είναι. Είναι η Απόλυτη Ισορροπία στην Κόψη του Χρόνου, στον μηδενικό χρόνο, στο Απόλυτο Παρόν, που δεν ανήκει στον γραμμικό χρόνο της σκέψης. Είναι η Αληθινή Ζωή, κι η Πύλη για την Αιωνιότητα.
Το Μόνο Κοάν στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε, να απαντήσει ο καθένας: «Που Είμαι»; Τώρα. Εδώ.


6. Η Απελευθέρωση

Η Πραγματικότητα Υπάρχει και Βιώνεται πέρα από τον κόσμο των φαινομένων, πέρα από κάθε υποκειμενική αντίληψη και πέρα από κάθε αντικειμενική διαφοροποίηση. Όπου υπάρχει «εαυτός» (υποκειμενική αντίληψη) κι όπου υπάρχει «εμπειρία ενός εαυτού» (αντικειμενική διαφοροποίηση) δεν υπάρχει πραγματικότητα αλλά μόνο φαινόμενα.
Υπάρχουν μόνο φαινόμενα. Δεν υπάρχουν καλά και κακά φαινόμενα, καλό και κακό, καλή και κακή εμπειρία. Όλα είναι αυταπάτη, ένα όνειρο, ένα ψέμα. Κι όλες οι «κρίσεις» είναι προϊόντα της σκέψης. Για να λειτουργήσουμε όμως μέσα στον κόσμο των φαινομένων, μέσα στο ψέμα, χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε σαν όχημα το φαινόμενο, το ψέμα. Υπάρχουν στέρεα και ασφαλή ψέματα για να περάσουμε Πέραν κι υπάρχουν ψέματα που μας παρασέρνουν στον βυθό της αυταπάτης. Η Αγαθότητα, η μη-προσκόλληση, ο μη-εγωισμός, χτίζουν ένα ασφαλές ψέμα, έναν «εαυτό» που μας βοηθά να περάσουμε Πέραν, μια σχεδία στον κόσμο της αυταπάτης. Αντίθετα, η κακία, η προσκόλληση, ο εγωισμός, μας δένουν με τα φαινόμενα και δεν μπορούμε να απελευθερωθούμε. Έτσι καλό-κακό υπάρχουν μόνο από ωφελιμιστική άποψη.
Η Απελευθέρωση είναι ο Δρόμος της Απάρνησης, της Μη-Προσκόλλησης, της Ταπεινότητας και της Εξάλειψης του εγώ. Όταν Ελευθερωνόμαστε από την προσκόλληση στα φαινόμενα, η Ψυχική Ενέργεια (ή Ό,τι αποτελεί την Πραγματική Ύπαρξη τέλος πάντων) Απελευθερώνεται κι Εκδηλώνεται σε Ευρύτερους Χώρους Εμπειρίας. Ο κόσμος των φαινομένων «φαίνεται» από μια Πιο Υψηλή Οπτική θέση. Η Ημέρα της Απελευθέρωσης δεν ανατέλλει ποτέ σε αυτόν τον κόσμο των φαινομένων. Ανατέλλει πάντα στους Ανώτερους Κόσμους. Κι όσοι Απελευθερώνονται Βιώνουν ήδη την Ζωή στους Ευρύτερους Κόσμους, πέρα από το σώμα, που αργά ή γρήγορα κλείνει τον «κύκλο» του.
Η Πραγματικότητα, ο Αληθινός χώρος της Ελευθερίας, η Αληθινή Ζωή, είναι η Απελευθέρωση από όλα τα φαινόμενα, είναι ο Χώρος Χωρίς Όρια, όπου δεν υπάρχει «εαυτός», ούτε «εμπειρία» αλλά μονάχα Ζωή που Ξετυλίγεται στην Παρούσα Στιγμή που Πορεύεται στην Αιωνιότητα.
Αν Θέλουμε να Ανυψωθούμε στην Πραγματικότητα μόνο Μια Οδός Υπάρχει, η Οδός της Απάρνησης. Είναι η Πύλη για να Περάσουμε Πέραν. Μην προσπαθείς να φανταστείς τι υπάρχει πέρα από τον κόσμο των φαινομένων, γιατί κι αυτή η σύλληψη ανήκει στον χώρο των φαινομένων. Η Απεραντοσύνη Δεν Χωρά Πουθενά, σε καμία φαντασία του ανθρώπου. Μόνο Βιώνεται.


7. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ζουν εδώ στη γη όπως σε μια φυλακή. Η Ψυχή τους, η Ψυχική Ενέργεια που είναι η Πραγματική Ύπαρξή τους, έχει ήδη απελευθερωθεί από την αυταπάτη κι έχει ανυψωθεί σε μια Άλλη Πραγματικότητα, πέρα από τον κόσμο των φαινομένων. Αλλά το σώμα τους κρατά ακόμα σε επαφή με τον κόσμο των φαινομένων.
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ήδη Ζουν Αλλού, μια πιο Αληθινή Ζωή κι απλά περιμένουν να εξαντληθούν οι αιτίες που τους έριξαν εδώ στον πλανήτη της φρίκης.
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που φεύγοντας από εδώ δεν θα λυπηθούν, μήτε θα κοιτάξουν πίσω, γιατί ήδη η Ζωή τους είναι Αλλού. Κι ούτε λυπούνται για όσους αφήνουν πίσω, όλους αυτούς τους δυστυχισμένους που κοιμούνται τον ύπνο της αυταπάτης, του ξεχωριστού εαυτού, του εγωισμού, των επιθυμιών και των προσκολλήσεων.
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γνωρίζουν ότι τούτος ο κόσμος είναι ο χειρότερος από τους κόσμους, ο Αληθινός Άδης των Ψυχών, η Κοιλάδα του Φόβου και των Δακρύων. Γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι του πλανήτη είναι στον λήθαργο της σκέψης και της φαντασίας και δεν θα ξυπνήσουν πριν την ώρα τους. Κι ό,τι κι αν ονειρεύονται οι άνθρωποι, είτε πως είναι ευτυχισμένοι, είτε ό,τι υποφέρουν, όλα είναι σαν το όνειρο της νύχτας που πέρασε. Τα όνειρα τελειώνουν με την ανατολή του Ήλιου κι αυταπάτες τελειώνουν με το Φως της Αλήθειας. Όλα προσωρινά είναι.
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είναι ήδη Ευτυχισμένοι, Πραγματικά Ευτυχισμένοι, γιατί έχουν ξεφύγει από τον κόσμο των φαινομένων. Η Ζωή τους απλώνεται Ήρεμα στην Αιωνιότητα. Ζουν από τώρα στο Κόσμο του Φωτός κι έχουν από καιρό λησμονήσει τον κόσμο των σκιών, της διαμάχης και του πόνου.


8. Χειρονομώντας στην Σιωπή

Υπάρχουν φίλοι που με ρωτάνε γιατί δεν γράφω συχνότερα. Είναι αλήθεια πως εργάζομαι πολλές πολλές ώρες και δεν έχω χρόνο. Στην πραγματικότητα όμως, ο αληθινός λόγος, δεν είναι η έλλειψη χρόνου. Αναρωτιέμαι τι νόημα έχει.
Μιλώ δημόσια κοντά 10 χρόνια. Ε, και; Λέω κάτι, κάποιοι διαβάζουν. Μπορεί να τους κάνει για να οικοδομήσουν περαιτέρω την σκέψη τους ή να μην τους κάνει. Κι όλα προχωρούν έτσι.
Λέω ότι πρέπει να πάμε πέρα από την σκέψη, από την κατασκευή της πραγματικότητας με την σκέψη, στην Άμεση Όραση της Πραγματικότητας, στην Αληθινή Ζωή. Κανείς δεν ακούει. Το χρησιμοποιούν σαν μια ακόμα διανοητική πρόταση, πληροφορία.
Λέω ότι πρέπει να πάμε πέρα από τον εγωισμό, τον εαυτό, σε μια κοινή, Παγκόσμια Συνείδηση. Κανείς δεν ακούει. Λένε, τι θαυμάσια ιδέα! Αλλά μένουν στο εγώ.
Λέω ότι πρέπει πρώτα να «φτιάξουμε» τον εαυτό μας και μετά να συνεννοηθούμε με τους άλλους, να φτιάξουμε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία, να «μοιραστούμε» την ζωή. Κανείς δεν ακούει. Όλοι είναι απομονωμένοι στο «δικό» τους, κι είναι εχθρικοί με όλους, ακόμα κι αυτούς που ονομάζουν φίλους.
Τελικά τι νόημα έχει να είμαστε εδώ; Να φλυαρούμε; Συχνά έχω την «αίσθηση» ότι όλοι μας ζούμε σε μια βωβή ταινία. Χειρονομούμε, φωνάζουμε, αλλά δεν ακούγεται κανένας ήχος. Απόλυτη Σιωπή.
Ίσως είχαν δίκηο οι Αρχαίοι Μύστες. Εδώ, η γη των ανθρώπων, είναι ο Άδης των Ψυχών, ο κόσμος των σκιών και της σιωπής.


9. Η Ζωή του Μύστη

Στην Ζωή ενός ανθρώπου που Βαδίζει την Οδό της Αφύπνισης, κι εφόσον πραγματικά βαδίζει την Οδό και δεν «φαντάζεται» απλά ότι βρίσκεται στον πνευματικό χώρο, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους δήθεν «πνευματικούς» ανθρώπους, υπάρχουν Τρία Στάδια Ζωής, Εμπειρίας της Πραγματικότητας. Καθένας μπορεί να «συμπεράνει» για τον εαυτό του που βρίσκεται.
Το Πρώτο Στάδιο στην Ζωή του Μύστη είναι όταν «Αφυπνίζεται». Η Συνειδητότητα μεταφέρεται από τον εξωτερικό κόσμο των φαινομένων, υπεράνω του ψυχικού κόσμου των επιθυμιών και του απατηλού αντικαθρεφτίσματος της σκέψης, στα Εσωτερικά Επίπεδα. Η Είσοδος στα Εσωτερικά Επίπεδα γίνεται αντιληπτή από την Πλήρη Αντιστροφή της Εμπειρίας της Πραγματικότητας. Όσο η Ψυχική Ενέργεια (η Αληθινή Οντότητα) είναι παγιδευμένη στην αυταπάτη των κατώτερων κόσμων «νοιώθουμε» μέσα στον χώρο, μέσα στον κόσμο που μας περιβάλει. Η Απελευθέρωση της Ψυχής από την «μαγεία» των κατώτερων κόσμων φανερώνει ότι η Ψυχή τα Υπερβαίνει όλα κι οι κόσμοι είναι «μέσα» της κι ότι είναι απατηλή η αίσθηση ότι «εισερχόμαστε στους κατώτερους κόσμους (είναι αποτέλεσμα της «φυλάκισης» της Ψυχικής Ενέργειας στον κατώτερο φορέα της). Αλλά ο Εσωτερικός Κόσμος, αν και πολύ πιο πραγματικός από τον κόσμο των φαινομένων, παραμένει ένας κόσμος αντίληψης. Υπεράνω κάθε αντίληψης Βιώνεται ο Κόσμος του Είναι, το Αληθινό Βασίλειο του Θεού. Οι Βαθμίδες της Μύησης έχουν περιγραφεί σε όλες τις θρησκείες, τουλάχιστον για αυτούς που προχωρούν στο βάθος τους. Η Αφύπνιση στον Εσωτερικό Χώρο γίνεται στο Ανώτερο Κέντρο του Εσωτερικού Εγκεφάλου (στην «καρδιά» του εγκεφάλου). Η Πλήρης Αφύπνιση, επειδή είναι πραγματική απελευθέρωση, είναι εκτός χώρου, χρόνου, σώματος, αλλά συμβολικά, στην Εσωτερική Παράδοση, συνδέεται με το «κέντρο» του άνω μέρους του κεφαλιού.
Το Δεύτερο Στάδιο στην Ζωή του Μύστη είναι όταν «Αποσύρεται». Η Ανώτερη Οντότητα (η Ψυχική Ενέργεια, η Ψυχή) που έχει ενσαρκωθεί αποσύρεται από το σώμα και τον κόσμο των φαινομένων, που απογυμνωμένος από την αλήθεια φανερώνεται σαν μια φαντασμαγορία, κι έχει εμπειρία των ανώτερων πεδίων ύπαρξης, πέρα από τον κόσμο των εξωτερικών κόσμων. Πιο συγκεκριμένα αρχίζει ήδη να «ζει» στον ψυχικό κόσμο, στον κόσμο των επιθυμιών, που είναι γνωστός και σαν αστρικός κόσμος στην Εσωτερική Παράδοση. Είναι η Επόμενη Κατοικία του. Δεν επιστρέφει πλέον στον κόσμο των υλικών φαινομένων. Υπάρχει ακόμα «βαθύτερα» ένας νοητικός κόσμος, που είναι ο επόμενος σταθμός. Πρέπει Κάποιος να περάσει από αυτούς τους κόσμους για να Απελευθερωθεί στο Αληθινό Εσωτερικό Πεδίο, στους Ανώτερους Ουρανούς.
Το Τρίτο Στάδιο στην Ζωή του Μύστη είναι όταν «Αποχωρεί». Ο Μύστης Αποχωρεί Συνειδητά από το σώμα (αυτό που ονομάζουν οι άνθρωποι θάνατο). Αν Κάποιος δεν Αφυπνιστεί και δεν Αποχωρήσει εν ζωή, δεν μπορεί να Φύγει Συνειδητά από το σώμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι (σχεδόν όλοι) φεύγουν σε κατάσταση σύγχυσης. Οι μεταθανάτιες εμπειρίες τους τους οδηγούν πάλι πίσω στη γη. Διαβάστε το Μπάρντο Τοντόλ, τον Φαίδωνα του Πλάτωνα. Η Εσωτερική Παράδοση τα έχει εξηγήσει όλα αυτά. Πίσω από τα σύμβολα μπορείτε να δείτε, να δούμε όλοι, την δική μας ζωή.
Όλα αυτά δεν είναι διανοητικές πληροφορίες για να φτιάξουμε μια όμορφη κοσμοθεωρία. Όλες οι κοσμοθεωρίες είναι ανοησίες. Εδώ μιλάμε για την ζωή μας, για αυτό που ζούμε, για το «παιχνίδι» στο οποίο ήδη συμμετέχουμε. Σε αυτό το «παιχνίδι» κερδίζει μονάχα όποιος «βλέπει». Οι τυφλοί πάντα καταλήγουν σε αδιέξοδα.


10. Εσύ, λοιπόν, τι κάνεις;

Εσύ, λοιπόν, τι κάνεις; Τι έχεις μάθει στην ζωή σου; Έχεις μάθει να κάθεσαι απολύτως ήσυχα; Έχεις μάθει να μην «ζητάς» πολλά από την ζωή σου; Έχεις μάθει να μην σκέφτεσαι «πάρα πολύ»; Έχεις μάθει να αντιλαμβάνεσαι ειρηνικά, χωρίς διαστρεβλώσεις, αυτό που συμβαίνει πραγματικά γύρω σου; Νοιώθεις πως Είσαι Ζωντανός, Ζωή, Ελευθερία, Απεραντοσύνη, Εδώ, Τώρα, στην Στιγμή που Ρέει; Τότε έχεις Νοιώσει την Αιωνιότητα, πέρα από τον χρόνο και τα παροδικά φαινόμενα.
Αν πάλι δεν γνωρίζεις τίποτα από όλα αυτά μην τα αναζητάς, δεν χρειάζεται να τα αναζητήσεις. Απλά σταμάτα να τρέχεις πίσω από τις αυταπάτες σου. Έτσι κι αλλιώς, στο τέλος, θα τα εγκαταλείψεις όλα και θα νοιώσεις την Αιωνιότητα που Είσαι. Γιατί Είσαι Εξαρχής, για Πάντα, Αυτό. Κι Αυτό θα Φανεί στο Τέλος.
Η Ζωή δεν θέλει προσπάθεια. Η Ζωή δεν έχει αδιέξοδα. Τελικά όλα γίνονται μόνα τους.
Απλά ζήσε. Μην σκέφτεσαι την Ζωή. Μην κυνηγάς την Ζωή. Γιατί η Ζωή είναι αυτό που εκδηλώνεται μέσα σου. Όχι κάτι που αναζητάς ή προσπαθείς ή ονειρεύεσαι.
Η Ζωή πάντα βρίσκει τον δρόμο της. Σταμάτα να προβληματίζεσαι. Αυτό που έχει σημασία είναι τι νοιώθεις εσύ, όχι ο κόσμος έξω, οι καταστάσεις, οι συνθήκες, τα γεγονότα, ο χρόνος, η «ιστορία». Κοίτα τον Λωτό. Ανθίζει στην επιφάνεια του βούρκου, όποια στάθμη κι αν έχει ο βούρκος. Έτσι νοιώθει το Φως, την Απεραντοσύνη του Ουρανού, την Ελευθερία της Ζωής. Γίνε ο Λωτός στον βούρκο της ζωής.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ / ΕΞΕΛΙΞΗ / ΚΑΤΑΒΑΣΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΛΗ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ / ΕΞΕΛΙΞΗ / ΚΑΤΑΒΑΣΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΛΗ
(Από την Περιφέρεια προς το κέντρο): ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ /ΠΗΓΗ /Κενή Μόνο Συνείδηση /Καθαρή Ενοποιημένη Συνείδηση /Παγκόσμια Συνείδηση /ΦΩΤΙΣΜΕΝΗ ΜΗ ΔΥΑΔΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ΑΓΝΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ /Ανώτερη Αντικειμενική Ηθική Νοημοσύνη, Νόηση /Έλλογη Συναισθηματική Βουλητική Νοημοσύνη, Διανόηση /Ενστικτώδης Νοημοσύνη /Ψυχοσωματικές Δραστηριότητες /Υλικό Σώμα

ΩΝ - ΟΝ - ΑΝΘΡΩΠΟΣ

ΩΝ - ΟΝ - ΑΝΘΡΩΠΟΣ
(Από το Κέντρο προς την περιφέρεια): ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ /ΠΗΓΗ /Κενή Μόνο Συνείδηση /Καθαρή Ενοποιημένη Συνείδηση /Παγκόσμια Συνείδηση /ΦΩΤΙΣΜΕΝΗ ΜΗ ΔΥΑΔΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ΑΓΝΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ /Ανώτερη Αντικειμενική Ηθική Νοημοσύνη, Νόηση /Έλλογη Συναισθηματική Βουλητική Νοημοσύνη, Διανόηση /Ενστικτώδης Νοημοσύνη /Ψυχοσωματικές Δραστηριότητες /Υλικό Σώμα

ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ
Το Μυστικό Ξεκλείδωμα της Πνευματικής Αφύπνισης

Η ΑΜΕΣΗ ΟΔΟΣ (ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ)

Η ΑΜΕΣΗ ΟΔΟΣ (ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ)

Η ΕΜΜΕΣΗ ΟΔΟΣ (ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ)

Η  ΕΜΜΕΣΗ ΟΔΟΣ (ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ)

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

ΠΡΟΣΕΥΧΗ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΠΟΙΗΣΗ

ΠΟΙΗΣΗ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ

ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"ΧΑΙΚΟΥ"

"ΧΑΙΚΟΥ"
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η ΟΔΟΣ - ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 

18/Απρίλιος/2021

Ο Πνευματικός Κόσμος

Υπάρχει ένας Πνευματικός Κόσμος,  ένας Πνευματικός Τόπος, μια Πνευματική Κατάσταση, που Δημιουργείται  από την Αρχή που Δρα σαν Πνευματικός Πυρήνας Ύπαρξης, Πνευματικός Ήλιος, με τον Οποίο επικοινωνούν και κοινωνούν όλες οι οντότητες.

Υπάρχει μια Πνευματική Κοινότητα όλων αυτών που Συνειδητοποιούν το Βάθος της Ύπαρξης που είναι η Δρώσα Αρχή και βιώνουν αυτή την Πνευματική Κατάσταση της Θείας Ενότητας. Είναι η Πνευματική Εκκλησία.

Αυτή η Πνευματική Κατάσταση Ενότητας με τον  Πνευματικό Ήλιο, ο Πνευματικός Τόπος, είναι το Βασίλειο του Θείου. Εισέρχεσαι Εδώ όταν Βιώνεις την Βαθύτερη Ανώτερη Κατάσταση της Ίδιας σου της Ύπαρξης.

Η Αληθινή Θρησκεία είναι Πνευματική. Είναι η Εμπειρία αυτής της Ανώτερης Κατάστασης της Συνείδησης. Εισέρχεσαι Εδώ όταν “εγκαταλείπεις” όλες τις “εξωτερικές” δραστηριότητες. Δεν υπάρχει άλλη οδός.

Για την Οδό μίλησαν όλοι οι Μεγάλοι Μύστες κι από την Δράση τους δημιουργήθηκαν οι θρησκείες. Μια ανθρώπινη θρησκεία, στην πραγματικότητα, είναι μια Πύλη, μια Οδός, που Οδηγεί στον Πνευματικό Τόπο, στην Πνευματική Κατάσταση της Ένωσης με την Δρώσα Αρχή, στο Πνευματικό Βασίλειο. Είναι μια Εσωτερική Εμπειρία της Συνείδησης κι όχι μια εξωτερική δραστηριότητα.

Η Αληθινή Θρησκευτική Εμπειρία είναι το Εσωτερικό Βίωμα, της Συνειδητοποίησης του Κοινού Βάθους της Ύπαρξης, της Ενότητας με τον Πνευματικό Ήλιο της Ύπαρξης. Είναι Εσωτερική Κατανόηση, Απελευθέρωση της Συνείδησης από τους περιορισμούς, Ανύψωση πάνω από όλα τα εξωτερικά φαινόμενα.

Όλες οι ανθρώπινες θρησκείες μιλούν για την ίδια Δρώσα Αρχή, την ίδια Πνευματική Κατάσταση, τον ίδιο Πνευματικό Τόπο, Βασίλειο. Αυτή η Δρώσα Αρχή αναγνωρίζεται σαν ο Ισβάρα (ο Κρίσνα) των Ινδών, ο Διόνυσος των Ελλήνων, ο Λόγος των Χριστιανών, ο Ντυάνι Βούδας Βαϊροτσάνα. Κι η Πνευματική Κατάσταση όπου Βιώνουμε την Εμπειρία της Ενότητας με την Δρώσα Αρχή είναι η Βίωση της Εωτερικής Ύπαρξης, η Ένωση με το Θείο. Είναι το Θείο Βασίλειο, ο Παράδεισος του Ισβάρα, τα Ηλύσια Πεδία, το Νιρβάνα στο Σαμπχόγκα Κάγια.

Οι ανθρώπινες θρησκείες πρέπει να βιώνονται σαν Δρόμοι που Οδηγούν στο Εσωτερικό Βίωμα της Αληθινής Φύσης μας. Οι εξωτερικές δραστηριότητες,  οι Ναοί, οι Τελετουργίες και οι ιερές πράξεις, είναι εγκλωβισμένες σε μια δυαδική αντίληψη της πραγματικότητας, όπου η Αλήθεια αναζητείται με εξωτερικές δραστηριότητες. Αυτό όσο ηθικό κι αν φαίνεται, στην πραγματικότητα, είναι μια ανώριμη στάση. Η Αλήθεια δεν είναι “έξω”, είναι Μέσα μας, στην Βίωση του Βάθους της Ύπαρξής μας.

Αυτός που θέλει, πραγματικά, να βρει την Αλήθεια πρέπει να στραφεί Έσω, στην Εσωτερική Κατανόηση, στην Εσωτερική Εμπειρία, να Εισέλθει στο Ανώτερο Πνευματικό Βασίλειο, να Βιώνει Διαρκώς την Ενότητα με την Ανώτερη Πηγή, προς την Οποίο Προσέρχονται όλες οι οντότητες.

Η Αληθινή Θρησκεία είναι Πνευματική Αντίληψη, Πνευματικός Δρόμος κι από την στιγμή που ανοίχθηκε (από κάποιον Μύστη) μένει πάντα Ανοιχτός στην Αιωνιότητα Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν ζωντανοί άνθρωποι που να ακολουθούν τον συγκεκριμένο Δρόμο. Για  μια Πνευματική Εμπειρία δεν χρειάζονται εξωτερικοί οδοιπόροι ή εξωτερικές δραστηριότητες.

 

23/Σεπτέμβριος/2018

Ενδιαφέρεται κάποιος για τις Θρησκευτικές Πρακτικές, για τον Διαλογισμό κλπ. όταν νοιώθει βαθιά μέσα του, την εσωτερική ανάγκη να Βιώσει την Πραγματικότητα, να Βρει την Αλήθεια για την Ύπαρξή του, την Ζωή, την Πραγματική Ζωή. Αυτό σημαίνει ότι εκπληρώνει μια φυσική ανάγκη της ζωής, ένα βαθύτερο σκοπό της ύπαρξης. Δεν επιβάλει στον εαυτό του μια αυθαίρετη πειθαρχία της οποίας δεν γνωρίζει τον σκοπό, τους στόχους και τους μηχανισμούς της.

Ο Αληθινός Διαλογισμός είναι μια Φυσική Εκπλήρωση, μια Άνθιση της Ζωής, μια Ωρίμανση της Κατανόησης και μια Αληθινή Πραγμάτωση της Ύπαρξης. Είναι το Εσωτερικό Φως που Ανατέλλει, η Νέα Ζωή που Γεννιέται, το Χρυσό Λουλούδι που Ανθίζει. Είναι ο Αληθινός Εαυτός.

 

09/Σεπτέμβριος/2018

Χιλιάδες χρόνια τώρα οι άνθρωποι χρησιμοποιούν θρησκευτικές πρακτικές, διαλογισμό, γιόγκα, σαντάνα, προσευχή, ενατένιση, συγκέντρωση κι άλλες παρόμοιες πνευματικές τεχνικές με σκοπό να Βιώσουν την Ανώτερη Πραγματικότητα, να Προσεγγίσουν τον Θεό, να Ζήσουν μια Ανώτερη Κατάσταση της Συνείδησης ή να Πραγματοποιήσουν μια Διεύρυνση της Συνείδησης.

Εντούτοις ελάχιστοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ορθά την θρησκευτική δράση κι ασκούν ορθά την πνευματική πρακτική (όποια πρακτική κι αν εφαρμόζουν). Συνήθως οι άνθρωποι, που είτε δεν εμβαθύνουν στο πνευματικό θέμα είτε πληροφορούνται ανεπαρκώς από ανθρώπους που δεν έχουν πραγματική εμπειρία αυτών των θεμάτων (αλλά έχουν απλώς συσσωρεύσει διανοητικές πληροφορίες περί παντός επιστητού), κάνουν ένα βασικό λάθος.

Στην πρακτική εξάσκησή τους δεν ενεργούν με ορθό τρόπο, πράγμα που θα φανέρωνε μια πραγματική κατανόηση, (και μόνο κάποιοι που έχουν εμπειρία μπορούν να υποδείξουν εδώ το ορθό και το λάθος), αλλά ενεργοποιούν ή δραστηριοποιούν κατώτερα κέντα λειτουργίας που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να τους οδηγήσουν πέρα από τα όρια της φυσικής λειτουργίας τους.

Στην πραγματικότητα όλες αυτές οι άστοχες δράσεις που οι άνθρωποι ονομάζουν διαλογισμό, συγκέντρωση, κάθε είδους πνευματική δράση, έχουν πραγματικό στόχο (είτε το αντιλαμβάνεται ο ασκούμενος, είτε όχι) την υπέρβαση της ίδιας της διαδικασίας που επιτελεί ο ασκούμενος. Ο Πανταζάλι το ξεκαθαρίζει απόλυτα ήδη στους πρώτους αφορισμούς στο «Γιόγκα Σούτρας». Η Συγκέντρωση πρέπει να τελειωθεί, να οδηγηθεί σε Μη-Συγκέντρωση. Το Σαμάντι (στην «περιοχή» του Διαλογισμού) «πραγματώνεται» (και μόνο τότε) όταν ακριβώς καταλύεται το «κέντρο δράσης» και διαλύεται η διάκριση Διαλογιζόμενου-διαλογισμού-αντικειμένου του διαλογισμού σε μια Ενότητα Επίγνωσης που περιλαμβάνει τα πάντα. Είναι η Μη-Δυαδική  Συνείδηση για την οποία μιλούν όλοι αυτοί που φτάνουν στην Εξωτερική Φώτιση που είναι στο Κατώφλι του Εσωτερικού Χώρου και της Πραγματικής Εμπειρίας στα Βαθύτερα Πεδία της Συνείδησης Όπου Ανατέλλει το Εσωτερικό Φως της Ύπαρξης.

Αυτός ο δρόμος είναι ένας δύσκολος και συχνά προβληματικός κι επώδυνος τρόπος για να φτάσουμε να Βιώσουμε την Αλήθεια. Παραμένει όμως ο κλασσικός δρόμος για τους πιο πολλούς ανθρώπους που ζουν μέσα στην δυαδικότητα (στον διαχωρισμό υποκειμένου-αντικειμένου) και δεν αντιλαμβάνονται επαρκώς τους μηχανισμούς της ύπαρξής τους, ή δεν τους έχει υποδειχθεί η ορθή αντιμετώπιση του προβλήματος (από κάποιους που γνωρίζουν, που γνωρίζουν απλά γιατί έχουν εμπειρία).

Ασφαλώς υπάρχει πιο άμεσος τρόπος δράσης, ακόμα και στιγμιαία μετάβαση στην Αφυπνισμένη Κατάσταση της Μη-Δυαδικής Συνείδησης. Αλλά για τους πιο πολλούς ανθρώπους φαίνεται δρόμος απόκρημνος ή δύσβατος.

Στην πραγματικότητα ο πιο Απλός Εύκολος Φυσικός Δρόμος είναι ο Δρόμος της Ζωής, ο Δρόμος της Φύσης μας, που Ξεκινά από την Ορθή Παρατήρηση του Εαυτού κι Οδηγεί μέσα από την Αληθινή Αυτογνωσία (αυτού που Συμβαίνει, Εδώ, Τώρα) στην Πραγματική Απελευθέρωση, στην Πραγματικότητα, στην Αλήθεια, σε Αυτό που οι άνθρωποι ονομάζουν και θεωρούν το πιο Ιερό Βίωμα, στην Καρδιά των Πάντων, στην Βίωση του Όλου.

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΑΙΩΝΙΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΟΡΦΙΣΜΟΣ – ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ – ΠΛΑΤΩΝΙΣΜΟΣ


«Χάος ἦν καὶ Νὺξ Ἔρεβός τε μέλαν πρῶτον καὶ Τάρταρος εὐρύς·
γῆ δ᾽ οὐδ᾽ ἀὴρ οὐδ᾽ οὐρανὸς ἦν· Ἐρέβους δ᾽ ἐν ἀπείροσι κόλποις
τίκτει πρώτιστον ὑπηνέμιον Νὺξ ἡ μελανόπτερος ᾠόν,
ἐξ οὗ περιτελλομέναις ὥραις ἔβλαστεν Ἔρως ὁ ποθεινός,
στίλβων νῶτον πτερύγοιν χρυσαῖν, εἰκὼς ἀνεμώκεσι δίναις.
Οὗτος δὲ Χάει πτερόεντι μιγεὶς νύχιος κατὰ Τάρταρον εὐρὺν
ἐνεόττευσεν γένος ἡμέτερον, καὶ πρῶτον ἀνήγαγεν εἰς φῶς.
Πρότερον δ᾽ οὐκ ἦν γένος ἀθανάτων, πρὶν Ἔρως
ξυνέμειξεν ἅπαντα·
ξυμμειγνυμένων δ᾽ ἑτέρων ἑτέροις γένετ᾽ οὐρανὸς ὠκεανός τε
καὶ γῆ πάντων τε θεῶν μακάρων γένος ἄφθιτον». 

(Ορφικός Ύμνος, διασώθηκε από τον Αριστοφάνη, «Όρνιθες, 693 – 702», 8ος – 5ος αιώνας π.Χ.)


Πρωτόγονον καλέω διφυῆ, μέγαν, αἰθερόπλαγκτον,
ᾠογενῆ, χρυσέῃσιν ἀγαλλόμενον πτερύγεσσιν,
ταυρωπόν, γένεσιν μακάρων θνητῶν τ' ἀνθρώπων,
σπέρμα πολύμνηστον, πολυόργιον, Ἠρικεπαῖον,
ἄρρητον, κρύφιον ῥοιζήτορα, παμφαὲς ἔρνος,
ὄσσων ὃς σκοτόεσσαν ἀπημαύρωσας ὁμίχλην
πάντῃ δινηθεὶς πτερύγων ῥιπαῖς κατὰ κόσμον
λαμπρὸν ἄγων φάος ἁγνόν, ἀφ' οὗ σε Φάνητα κικλήσκω
ἠδὲ Πρίηπον ἄνακτα καὶ Ἀνταύγην ἑλίκωπον.
ἀλλά, μάκαρ, πολύμητι, πολύσπορε, βαῖνε γεγηθὼς
ἐς τελετὴν ἁγνήν πολυποίκιλον ὀργιοφάνταις.

(Ορφικός Ύμνος, Πρωτογόνου, 8ος – 6ος αιώνας π.Χ.)

«Kάθαρσις δὲ εἶναι ἆρα οὐ τοῦτο συμβαίνει, ὅπερ πάλαι ἐν τῷ λόγῳ λέγεται, τὸ χωρίζειν ὅτι μάλιστα ἀπὸ τοῦ σώματος τὴν ψυχὴν καὶ ἐθίσαι αὐτὴν καθ᾽ αὑτὴν πανταχόθεν ἐκ τοῦ σώματος συναγείρεσθαί τε καὶ ἁθροίζεσθαι, καὶ οἰκεῖν κατὰ τὸ δυνατὸν καὶ ἐν τῷ νῦν παρόντι καὶ ἐν τῷ  ἔπειτα μόνην καθ᾽ αὑτήν, ἐκλυομένην ὥσπερ [ἐκ] δεσμῶν ἐκ τοῦ σώματος;»

(Πλάτωνας, Φαίδων, 67,c,d, 4ος αιώνας π.Χ.)

~~~~~

 

ΑΝΤΒΑΪΤΑ ΒΕΔΑΝΤΑ

«Αυτό (το Βράχμαν) είναι η βαθύτερη ουσία. Αυτό είναι η ψυχή όλου του κόσμου. Αυτό είναι η πραγματικότητα. Αυτό είναι το Άτμαν. Αυτό είσαι εσύ»

(Τσαντόγια Ουπανισάδ, 8ος – 4ος  αιώνας π.Χ.).

«Αυτό δεν έχει συνείδηση ούτε του υποκειμένου, ούτε του αντικειμένου, ούτε και των δύο. Αυτό δεν είναι ούτε απλή συνείδηση, ούτε αμέτοχη αίσθηση, ούτε σκοτάδι. Είναι αόρατο, χωρίς σχέσεις, ακατανόητο χωρίς αναφορές, χωρίς δυνατότητα περιγραφής – είναι η ουσία της Αυτοσυνείδησης, το τέλος της μάγια»

(Μαντουκία Ουπανισάδ, 8ος - 4ος  αιώνας π.Χ.)

~~~~~

 

ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ

"Υπάρχει, ω αδελφοί, μία σφαίρα ζωής όπου δεν υπάρχει ούτε γη, ούτε νερό, ούτε φωτιά, ούτε αέρας, ούτε η σφαίρα του ατέλειωτου χώρου, ούτε καν η σφαίρα της συνείδησης. Εκεί που σας λέω δεν υπάρχει πραγματικά ούτε αυτός εδώ ο κόσμος, ούτε ο άλλος κόσμος, ούτε η σφαίρα του απείρου διαστήματος, ούτε η σφαίρα της άπειρης συνείδησης, ούτε η σφαίρα της ανυπαρξίας του οτιδήποτε, ούτε η σφαίρα όπου δεν υπάρχει ούτε αντίληψη, ούτε μη αντίληψη. Μιά τέτοια κατάσταση , ω αδελφοί, εγώ θα την περιέγραφα έτσι: ούτε να έρχεσαι, ούτε να πηγαίνεις, ούτε να στέκεσαι, ούτε να γυρίζεις πίσω, ούτε να κατεβαίνεις, μα ούτε και να ανεβαίνεις. Είναι κάτι σαν μη γεννημένο, μη γινόμενο, μη δημιουργημένο, μη συνθεμένο: είναι το τέλος της οδύνης".

(Ουντάνα, VIII, I, 1ος  αιώνας π.Χ.).

~~~~~

 

ΤΑΟΪΣΜΟΣ

«Το Τάο γιά το οποίο μπορούμε να μιλήσουμε (να το ονομάσουμε Τάο) δεν είναι το «Αμετάβλητο Τάο» (Τσ’ανγκ Τάο).
Το όνομα που μπορούμε να του δώσουμε δεν είναι «Αμετάβλητο Όνομα» (τσ’ανγκ μίνγ).
Αόρατο (Γου) είναι το όνομα που δίνω στο Γεννήτορα του Γιάνγκ και του Γιν.
Ορατό (Γιέου) είναι το όνομα που δίνω στη Μητέρα των δέκα χιλιάδων όντων.
Αληθινά, στο Γου («μη είναι», «μη έχειν προσδιορισμούς», αόρατο) θα θαυμάσουμε το μυστήριο.
Στο Γιέου («είναι», «έχειν προσδιορισμούς», ορατό) θα δούμε τα εξωτερικά φαινόμενα.
Αυτά τα δύο (Γου και Γιέου) πηγάζουν από το ίδιο (Τάο), αλλά οι τρόποι τους είναι διαφορετικοί.
Τούτο το «ίδιο» (Τάο) το ονομάζω το Σκοτεινό (Σιουάν).
Το πιό σκοτεινό αυτού του σκότους είναι η «Πύλη όλων των Μυστηρίων» (Τσ’ανγκ Τάο).

(Τάο Τε Κίνγκ, κεφάλαιο 1, 9ος - 3ος αιώνας π.Χ.).

~~~~~

 

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ

«Άκουε, Ισραήλ· Κύριος ο Θεός ημών είναι εις Κύριος.
Και θέλεις αγαπά Κύριον τον Θεόν σου εξ όλης της καρδίας σου και εξ όλης της ψυχής σου και εξ όλης της δυνάμεώς σου.
Και ούτοι οι λόγοι, τους οποίους εγώ σε προστάζω σήμερον, θέλουσι είσθαι εν τη καρδία σου·
και θέλεις διδάσκει αυτούς επιμελώς εις τα τέκνα σου, και περί αυτών θέλεις ομιλεί καθήμενος εν τη οικία σου και περιπατών εν τη οδώ και πλαγιάζων και εγειρόμενος.
Και θέλεις δέσει αυτούς διά σημείον επί της χειρός σου και θέλουσιν είσθαι ως προμετωπίδια μεταξύ των οφθαλμών σου.
Και θέλεις γράψει αυτούς επί τους παραστάτας της οικίας σου και επί τας πύλας σου».

(Δευτερονόμιο, κεφάλαιο 6, 4-9, 9ος – 6ος αιώνας π.Χ.)


Διδάσκαλε, ποία εντολή είναι μεγάλη εν το νόμω;
Και ο Ιησούς είπε προς αυτόν· Θέλεις αγαπά Κύριον τον Θεόν σου εξ όλης της καρδίας σου και εξ όλης της ψυχής σου και εξ όλης της διανοίας σου.
Αύτη είναι πρώτη και μεγάλη εντολή.
Δευτέρα δε ομοία αυτής· Θέλεις αγαπά τον πλησίον σου ως σεαυτόν.
Εν ταύταις ταις δύο εντολαίς όλος ο νόμος και οι προφήται κρέμανται.

(Ματθαίος, κεφάλαιο 22, 36-40, 1ος αιώνας μ.Χ.)


Διδάσκαλε, τι πράξας θέλω κληρονομήσει ζωήν αιώνιον;
Ο δε είπε προς αυτόν· Εν τω νόμω τι είναι γεγραμμένον; πως αναγινώσκεις;
Ο δε αποκριθείς είπε· Θέλεις αγαπά Κύριον τον Θεόν σου εξ όλης της καρδίας σου και εξ όλης της ψυχής σου και εξ όλης της δυνάμεώς σου και εξ όλης της διανοίας σου, και τον πλησίον σου ως σεαυτόν.
Είπε δε προς αυτόν· Ορθώς απεκρίθης· τούτο κάμνε και θέλεις ζήσει.

(Λουκάς, κεφάλαιο 10, 25-28, 1ος αιώνας μ.Χ.)


«Ο λυχνος του σωματος εστιν ο οφθαλμος. εαν ουν ο οφθαλμος σου απλους η, ολον το σωμα σου φωτεινον εσται·
 εαν δε ο οφθαλμος σου πονηρος η, ολον το σωμα σου σκοτεινον εσται. ει ουν το φως το εν σοι σκοτος εστιν το σκοτος ποσον;»

(Ματθαίος, κεφάλαιο 6, 22-23, 1ος αιώνας μ.Χ.)

~~~~~

 

ΣΟΥΦΙΣΜΟΣ


«Χτύπησε, Κι Αυτός θα σου ανοίξει την πόρτα
Εξαφανίσου, Κι Αυτός θα σε κάνει να λάμψεις σαν τον ήλιο
Πέσε, Κι Αυτός θα σε ανυψώσει στους ουρανούς
Γίνε ένα τίποτα, Κι Αυτός θα σε μεταμορφώσει στο παν».

(Τζάλαλ Άντ-Ντιν Ρούμι, 13ος αιώνας μ.Χ.)

~~~~~
 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

MEDITATION MUSIC